10 световноизвестни личности с български корени

И ний сме дали нещо на света… и кога му викат: „Българину!“ бесно, той да се гордее с това име честно.“ Иван Вазов.
И днес тези мисли кънтят в съзнанието на всеки истински родолюбец, роден и израснал в България, горд с произхода си и готов да защитава всичко българско, без значение в коя точка на света се намира.Днес ще ви представим 10 личности, световно известни в дейността, с която се занимават.

1. Нина Добрев-актриса

Николина Добрева позната още,като Нина Добрев е родена на 9 януари 1989г. в София, но едва на две години емигрира заедно със семейството си в Торонто. От малка се занимава с танци, гимнастика, театър, музика и актьорско майсторство. Добрев е  трикратна носителка на награда „Изборът на публиката”. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс в „Деграси: Следващо поколение“ и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс в американския сериал „Дневниците на вампира”.

2. Дилма Русев – 36-и президент на Бразилия

Бащата на Дилма Русев-Петър Русев е от Габрово бил е близък приятел на поетесата Елисавета Багряна.

Като активен член на БКП през 1920-те год. е принуден да емигрира от България през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 1930-те год.За няколко години се преселва в Буенос Айрес,но след това се завръща и се установява в Бразилия,където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва,от която има 3 деца: Дилма,Игор и Жана.В България Дилма Русев има заварен брат – инженер Любен Русев ,с когото никога не се е срещала.

3.Силви Вартан – певица

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в софийското село Искрец. Баща ѝ, Жорж Вартанян, е роден във Франция, от майка българка и баща арменец. Семейството „скъсява“ фамилното име от Вартанян на Вартан, което звучи по-френско. Когато съветската армия окупира България през 1944 година, къщата им в Искрец бива национализирана и семейството се премества да живее в София където Силви прекарва „българското“ си детство.

През 1950 година филмовият режисьор Дако Даковски, който е приятел на баща ѝ, ѝ предлага ролята на ученичка във филма „Под игото“. Този неин първи допир с киното поражда мечтата на Силви за по-късни изяви на сцената. Спомените на Силви от София обаче са доста неприятни. “Спомням си как с майка ми се редяхме в продължение на часове на опашка за парче хляб.”,разкрива Вартан. „Комунистите бяха ужасни. Веднъж един от тях зашлеви шамар на майка ми защото не ръкопляскала достатъчно силно на някакъв оратор”- спомня си след много години певицата.

Родителите ѝ бързо се ориентират в новата политическа обстановка в България и осъзнават, че най-добре за тях и за децата им ще бъде да се опитат да напуснат България и баща ѝ започва да прави опити да уреди семейството да замине за Франция. Семейството пристига в Париж на 24 декември 1952 година и седемгодишната Силви остава заслепена от френската столица. “Всичко беше толкова празнично украсено, в сравнение с мрачната София, Париж блестеше така, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи,” разказва певицата.

4. Филип Киркоров – певец

Филип Бедросов Киркоров е роден на 30 април 1967г.  в семейство на български певец с руско-арменски произход.Още в детските му години семейството му се мести в СССР. Получава образованието си в Държавното музикално училище „Гнесини“ в Москва. Първата му изява е през ноември 1985 г. в предаването „Шире круг“, изпълнявайки песента „Альоша“ на български език. Още в началото на 1990-те години става известен поп певец в Русия.

Популярност добива с няколко кавъра на български хитове,писани от Тончо Русев,сред песните са: Телефонна любов“, известна в изпълнение на Васил Найденов, „Прегърни ме“ – на дует „Ритон“ и „Детски спомен“ – на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Телефонна любов“, популярна в изпълнение на Васил Найденов, „Прегърни ме“ – на дует „Ритон“ и „Детски спомен“ – на Орлин Горанов и Кристина Димитрова. С песента „Небо и земля“ Киркоров печели гран при на конкурса Шлагер-90 в Ленинград, през 1992 г. записва песента „Атлантида“, която дава наименованието и на едноименното му шоу.

Година по-късно получава премията „Овация“ в номинацията за певец на годината, както и премия от „Златният Орфей“.Големият му успех идва, след като сключва брак с примата на руската поп музика Алла Пугачова.

5. Рита Уилсън – актриса и продуцент

Истинското име на Рита е Маргарита Ибрахимова,родена на 26 октомври 1956г. в Лос Анджелис. Бащата на Рита Хасан Халилов Ибрахимов е българо-мохамеданин роден в с. Брещене. Семейството на Хасан Ибрахимов се мести в България след 1927 г., където той израства. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти.  Дороти имат три деца. През 2011 година Рита посещава Северна Гърция и България за да открие своите корени по бащина линия. Самата Уилсън афишира повече гръцките си корени.

6. Гювен Хокна – актриса

Гювен Хокна е турска театрална, филмова и телевизионна актриса.По-известна е от сериала „Листопад”в ролята на Хайрие Текин. тя е играла също така и в „Долината на вълците“, „Втора пролет“ и др. Произходът на семейството й е от района около българо-румънската граница, близо до Черно море. По време на Втората световна война родителите й се изселват в Турция. „И майка ми и баща ми са от там. Били са близки семейства, приятелски, там са се харесали и са се взели. Аз съм се родила в Истанбул“,разказва 70 годишната актриса. Завършва държавна консерватория в Анкара. Хокна е работила 35 години в Държавния театър.

7. Таркан – певец

Таркан Теветоглу ,известен само с първото си име Таркан, е турски поп-певец, роден в Германия.43 годишният изпълнител произлиза от мохамеданско семейство от Родопите,който се изселили в Турция,а по-късно в Германия.  Корените на майката на Таркан Незе са от родопското село Црънча (Смолянско), а на баща му Али – от Туховица

8. Каролин Кристов-Бакърджиев – куратор и изкуствовед

Каролин Христов-Бакърджиев е кураторка и изкуствоведка от българско-италиански произход, с гражданство на САЩ и Италия,родена е на 2 декември 1957г.Според агенция Ройтерс,Бакърджиева е на първо място в класацията на британското списание „Арт ривю” на най-влиятелните хора в съвременното изкуство за 2012г.  Родена е в Риджууд, щата Ню Джърси в семейството на български емигрант лекар и италианска археоложка.Като арт критик Христов-Бакърджиев е автор и съавтор на множество изследвания на творчеството на съвременни артисти като художниците Уилям Кентридж, Марио Мерц, Франц Клайн, Родни Греъм и Фабио Маури, фотографите Уили Дохърти и Мирослав Тихи, скулпторите Джими Дърам и Михаел Раковиц, авторите на арт инсталации Джанет Кардиф и Пиер Юг.

9. Крисчън Алекзандър – актьор

Крисчън Алекзандър е американски филмов актьор, който става популярен с ролята си в сериала „General Hospital“, а по-късно се доказва ,като актьор и в „The Lying Game“ Всъщност историята на Крисчън е доста заплетена. Родителите му са българи, които емигрират в Гърция. Той роден в Атина, но пък истинското му име е българско – Кристиан Иванов Иванов.

10. Илиaна Рикетс – моден дизайнер

ili
Иля е родена във Варна, но заминава за САЩ през 1996. Учи моден дизайн в Академията за изкуства в Сан Франциско, където е топ преподавател по мода. На публиката става позната след като в 83-тия епизод на сериала „Сексът и градът“ амбициозната адвокатка Миранда Хобс се появява с асиметрична рокля в граховозелено цвят. Главозамайващ тоалет, който тя носи е дело на Илиана.

Миранда Кер с роклята на Илиана Рикетс
Миранда Хобс с роклята на Илиана Рикетс
Няма коментари

Остави отговор

Your email address will not be published.