DIA – момичето, което „облича“ фолклора в модерна дреха

Едно 17-годишно момиче успява, благодарение на своя талант и на любовта си към фолклорната музика, да накара младите хора да усетят тези ритми по един нов начин. Тя е млада певица, която съчетава комерсиалното звучене с онова най-дълбоко, най-българско… и поднася на слушателя една пъстра, музикална картина. Дъбстеп, трап и дръм енд бейс елементи присъстват в основата на двете ѝ самостоятелни песни.

Димана Мирчева или DIA, е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков“ .Тя се появи на музикалната сцена през изминалото лято с песента “Егея“. Не беше нужно много време и парчето вече звучеше по радиостанциите в повече от 20 държави. Очевидно да събереш автентичен български фолклор и трап звучене е повече от атрактивно и за хората и за медиите. Това младо момиче изглежда е тук с мисия – да върне фолклора на България където трябва да бъде – по радиостанциите, телевизиите и клубовете.

Стари сборници с народни песни служат за вдъхновение на DIA, която отива право при извора – старите хора, най-ревностните пазители на родния фолклор. Младата певица сама обработва текстовете и музиката към своите парчета. DIA е изключително взискателна към работата си и не допуска компромиси.

Талантливата певица изпипва всеки детайл от своите песни, като за целта работи с много добри народни инструменталисти, като гъдуларката Христина Белева от група „Булгара“ в песента „Вено, Невено“.

DIA беше определена от италианското списание Vice за „богиня от другата страна на Европа”. Даровитата певица дава на слушателя шанс да види едно от най-уникалните качества на нашия фолклор, а именно – колко красиво „стои“ той, когато е редом до модерното, до различното.

Няма коментари

Остави отговор

Your email address will not be published.