Лиля Брик- музата на руския авангард

Лиля Брик учи архитектура, занимава се с моделиране, пише книги и статии. Но в историята остава известна като музата и най-голямата любов на Маяковски. Родена е на 11 ноември 1891 година в семейството на заможен московски юрист. От малка е артистична и очарователна, но не е много красива. И все пак мъжете са се влюбвали в нея до полуда от 13-годишната ѝ възраст.
Лиля се омъжва за Осип Брик, а със съветския поет ги запознава по-малката ѝ сестра Елза. Елза, която била с пет години по-малка от Лиля, започнала да се среща с Владимир Маяковски, когато била на 17. През лятото на 1915 година решава да запознае поета със семейството си и го води в дома на Брик. Лиля тогава е била омъжена от 3 години. Маяковски се влюбил още същата вечер. Скоро между него и Лиля се зародил романс и през 1918 тримата започват да живеят заедно, което скандализира цяла Москва.
Поетът страшно ревнувал Лиля, а тя непрекъснато го предизвиквала. Но така той пишел по-добре и повече. Всичките си пари давал на любимата си.
Официално Лиля е имала три брака – с Осип Брик, Виталий Примаков и Василий Катанян. Имала е и няколко „странични“ връзки.
След самоубийството на Маяковски, произведенията му започнали да излизат в малки тиражи и все по-малко да се четат. Това накарало Лиля да напише дълго писмо на Сталин, в което обяснява, че поетът не трябва да се забравя. Стиховете му започват да се печатат наново благодарение на Лиля.
Лиля Брик омагьосвала мъжете до края на живота си. Дори на 80 можела да накара мъжът пред себе си да мисли, че е единствен на света. Според нея „формулата на женската привлекателност е проста – на мъжа трябва да се внуши, че той е забележителен или дори гениален, но другите не го разбират. И да му се разрешава онова, което му е забранено вкъщи – например да пуши. Останалото ще го свършат коприненото бельо и хубавите обувки“
На 86 години Лиля си чупи крака и остава прикована на легло. За да не се превърне в тежест на съпруга си решава да прекрати живота си. Изпива огромна доза сънотворни. До последно носи на врата си златна верижка, на която висят две халки една в друга – пръстените, които си разменят с Маяковски при запознанството си.
Няма коментари

Остави отговор

Your email address will not be published.