Парижани се любуват на „еротичната година” на Пикасо

От вчера парижани ще могат да посещават изложба, посветена на ”чудната година” на Пабло Пикасо в музея „Пикасо”. Изложбата е озаглавена „1932: Еротичната година” и тя ще върви по петите на плодовития период в живот на художника.

През този период той създава едни от най-знаменитите си творби и се утвърждава като един от най-великите модерни артисти. Пабло Пикасо е роден в Испания, но по-голямата част от живота си прекарва в Париж. През далечната 1932г. създава над 300 творби, а в изложбата са събрани 100 от тях от различни музеи и частни колекции.

Любителите на изкуството ще могат да видят и шедьовърът „Сънят“ – портрет на любовницата му Мари-Терез Валтер. Освен „Сънят” гостите ще видят и друга картина, която изобразява Валтер-„Момиче пред огледалото“ от колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Нарекохме 1932-ра „еротичната“ година на Пикасо, защото за него еротиката е движещата сила, обяснява кураторката Виржини Пердисро. Тези произведения, основно живопис носят силен сексуален и еротичен заряд и именно чрез него художникът създава най-силните си произведения, допълва още тя.

През 1932 година е паметна за Пикасо, защото открива две големи свои самостоятелни изложби, една в Париж и една в Цюрих. Смята се, че през целия си живот испанецът е създал 13 500 картини и 300 скулптури. Той почина през 1973 г. на 92-годишна възраст. Специални гости на галерията бяха френският президент Емануел Макрон и дъщерята на Пикасо и Валтер – Мая. Тя ще остане в музея „Пикасо“ до 11 февруари.

Няма коментари

Остави отговор

Your email address will not be published.