Националният литературен музей организира специални събития в памет на Никола Вапцаров

На 22 юли, от 11,30 часа Националният литературен музей кани гражданите и представителите на държавните и културни институции пред паметника на Никола Й. Вапцаров до Националния музей на изобразителното изкуство в София да отдадем почит на поета, разстрелян на 23 юли 1942 г.

Актьорът Янко Лозанов – уредник в Националния литературен музей, ще реализира любими на поколения българи творби на Вапцаров – „Писмо“, „Песен за човека“, „История“, „Разстрел“, „Прощално“ и др.
По-рано същия ден, в 10,00 ч. сутринта, екипът на Националния литературен музей ще поднесе цветя на Гарнизонното стрелбище, където е разстрелян поета.

Културната институция е подготвила специална вечерна програма в памет на Вапцаров. От 18,30 ч., в къща музей „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” 37 в София, където е бил последният дом на поета, ще бъде направено дарение от проф. Иван Димов на портрет на Никола Вапцаров, рисуван с туш и темпера през 1983 г., по снимка на поета от 1933 г. Жестът на проф. Димов ще дообогати художествената колекция на Вапцаровия музей в София, експонирана по случай 60-годишнината от създаването му. Поетът Любомир Левчев също ще направи дарение на свои книги.

От 19,00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Ти помниш ли…” на режисьора Мая Вапцарова. Посетителите ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с наследниците на поета – Никола Борисов Вапцаров, племенник на Вапцаров, и най-младият от рода – Никола Николов Вапцаров. Двамата са съставители на книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”, чието второ и допълнено издание предстои да излезе от печат.

Няма коментари

Остави отговор

Your email address will not be published.